top of page
Blog post.png

Hoe bepaal je de doelgroep voor jouw social media kanalen?

De doelgroep voor jouw social media kanalen kan soms best uiteenlopend zijn. Voor sommigen is het daarom lastig om de doelgroep in kaart te brengen. Wij zetten onze beste tips op een rijtje!


Het grote aanbod van social mediakanalen biedt een hoop mogelijkheden, maar kan ook zorgen voor beperkingen. Het is onmogelijk om op elk social mediakanaal optimaal actief te zijn. Daarbij is jouw doelgroep waarschijnlijk ook niet op elk kanaal aanwezig. Maak daarom een afweging tussen de verschillende kanalen en beslis welk kanaal het beste past bij het karakter van jouw bedrijf en je doelgroepen. Bedrijven met focus op de particuliere markt zullen hun doelgroepen namelijk op andere kanalen vinden dan de bedrijven met focus op de professionele markt. Daarbij kan een bedrijf meer dan één doelgroep hebben. Een kledingzaak die heren-, dames- en kinderkleding verkoopt is een goed voorbeeld hiervan.


Jouw vers geproduceerde content is vast niet voor iedereen in Nederland bedoeld. Verplaats je in je doelgroep(en) en maak een zeer nauwkeurige beschrijving. Door jezelf verschillende vragen te stellen over je doelgroep, word je al een stuk wijzer.Ga zo diep in op de beschrijving dat het bijna een tastbaar persoon wordt. Door dit te doen ontwikkel je iets wat in marketingtermen een ‘persona’ wordt genoemd. Door per doelgroep een persona op te stellen kun je ieder mogelijke social media posts aan je persona toetsten. Zou hij of zij dit leuk vinden? Wil hij of zij dit weten? Om een doelgroep vast te stellen moet je namelijk gaan kijken naar een aantal kenmerkende eigenschappen, zoals: geslacht, leeftijd, opleidingsniveau en interesses.


Doordat je met persona’s je doelgroepen goed in het vizier hebt, produceer je content die aansluit bij hun wensen en interesses. Hierdoor vergroot je de kans op interactie met je doelgroep. En deze interactie is precies wat je wil bereiken door social media.Nu hoef je dit niet altijd te doen. Wellicht dat als je een keer iets ‘out of the box’ post, je ook veel mensen bereikt. Hierdoor kun je soms je doelgroep/persona verbreden. Door dit regelmatig te doen, blijf je een goed beeld houden van jouw doelgroep.

Kunnen wij jou helpen met het bepalen van jouw doelgroep? Of wil je graag ondersteuning bij het creëren van social media content? Neem dan contact op. We kijken graag samen met jou naar de mogelijkheden!


Commentaires


bottom of page